כולנו נחשפנו למקרים מזעזעים כמרפסות קורסות או אריחים שנופלים מבניינים רבי קומות ומסכנות חיי אדם. הליקויים יכולים לקרות גם לחברות הבנייה הגדולות והמפורסמות. הכל תלוי בטיב החומרים, איכות הבניה ועמידה בתקנים. לא פעם אנחנו חושבים שאם אנחנו רוכשים דירה מחברת בנייה מוכרת ייחסכו מאיתנו כאבי הראש והדאגה אך לא קח הדבר.
נדיר שרוכשי הדירות לא ייתקלו בליקויים קלים או קשים לאחר המעבר לדירה. הליקוי הנפוץ ביותר הוא בעיית רטיבות ונזילות. מדובר בליקוי מטריד המוביל לבעיות משניות ומציקות ואף פוגעות באיכות החיים והבריאות במידה ולא מטפלים.
מי אחראי לטפל בליקויים:
לפני שתרכשו את הנכס תתנהלו מול קבלן שככל הנראה יתייחס לכל בקשה או טענה שלכם אך לצערנו לא כך הדבר לאחר הכניסה לנכס. לא מעט מקרים נפתרים רק בבתי המשפט. בשוק הנדל"ן הפרוץ והלחץ לרכוש דירה לעיתים יכול לבלבל אותנו הצרכנים.
חשוב לזכור, עבור רוב הבעיות שיצוצו בנכס אחראי הקבלן כחלק משנת הבדק הראשונה. במידה ותגלו ליקויים בנכס בתוך תקופת בדק הבית, הקבלן מחוייב על פי חוק לתקנם או לפצות את הדיירים על עוגמת הנפש שנוצרה להם.
דוגמאות לליקויים באחריות הקבלן: ריצוף, טיח, חלונות ודלתות. מומלץ לעשות רשימה של כל הליקויים אפילו אלו הפעוטים ולהעביר לקבלן וזאת בתום השנה הראשונה. אל דאגה, קיימת אחריות נוספת של הקבלן גם לאחר שנת הבדק. בהתאם לחוק מכר דירות כשתקופת האחריות משתנה בהתאם לסוג הליקוי. אם התגלו ליקויים בתוך תקופת האחריות ואם הדייר הצליח להוכיח כי מדובר בליקוי שמקורו בתכנון הנכס מבחינה הנדסית חייב הקבלן לתקן או לפצות.
לסיכום, תקחו נשימה עמוקה ותבינו שנדיר שדיירים לא ייתקלו בליקויי בניה בשנים הראשונות בנכס. זה יכול להופיע כליקויים בטיח ואף בליקויים רציניים יותר שעלותם גבוהה ואף יכולים לפגוע בערך הנכס. ראשית נסו בטוב. פנו לקבלן, צלמו את הליקויים, פרטו עד כמה זה פוגע באיכות חייכם ובנכס.
וודאו מול שכנים במידה ומדובר בבניין משותף האם הבעיה קיימת גם בדירתם ויחד הכוח שלכם גדול יותר. במידה ויתקבל סרוב מצד הקבלן לתקן את הליקויים אל תהססו והפעילו את רשויות החוק. זכרו שאתם זכאים לתיקונים מצד הקבלן וכי החוק במקרה הזה לטובתכם.
היעזרו באנשי המקצוע המומחים לכך הן מבחינה משפטית והן מבחינת התיקון ודרשו את הטוב ביותר כדי להבטיח את איכות הנכס, בריאותכם ועליית מחיר הנכס.