מדברים על התוכנית בישיבות ובגדול, כל בעל דירה היה מעוניין שיבצעו אותה בבניין שלו. אז לפני שנצלול פנימה נסביר על השם והתוכנית.
מה פירוש השם תמ”א 38?
המושג תמ”א הוא קיצור למונח הרשמי “תוכנית מתאר ארצית”.
מנהל התכנון במשרד הפנים מפרסם מדי פעם תכניות מתאר ארציות המסדירות נושאים שונים. המספר 38 הוא פשוט המספר הסידורי שמקבלת כל תכנית ארצית.
מהי התוכנית תמ”א 38?
התוכנית מוגדרת כתוכנית מתאר לחיזוק מבנים בפני רעידת אדמה. והיא מתאימה בעיקר למבני מגורים משותפים ישנים.
ישנם כיום מבנים רבים בישראל שאינם עמידים בפני רעידות אדמה חזקות. אחד הפיתרונות שנמצאו היא היכולת של כולם ליהנות כלכלית מהתוכנית. כלומר, עידוד השמת התוכנית על ידי תמריצים.
כגון תוספות בנייה שיעודדו בעלי מבנים לחזק אותם ויאפשרו את החיזוק מבחינה כלכלית. למעשה מה שקורה הוא שקבלן שמקבל על עצמו את הפרוייקט, משדרג את פני הבניין ומשפץ.
בכך מעלה את ערך הנכס באופן משמעותי היות והוא יבצע לרוב הרחבות לדירות הקיימות וישנה מתאר. בתמורה, הוא יקבל היתר הוספת קומה ומפה הרווח הכלכלי לכל הצדדים.
למה צריך תמריצים אם כולם מתוגמלים?
באופן כללי זו אחריותה של המדינה לחזק מבנים המועדים לסכנת קריסה אך הבעיה מתחילה כאשר מדובר בגיוס רב של כסף לטובת הפרוייקט.
הפתרון החלקי שמצאה המדינה הוא הענקת זכויות בנייה חדשות לבניינים ישנים. זכויות בנייה אלה ישמשו לבניית דירות חדשות על גג הבניין שלרוב יהיה בחזקת הקבלן ומכירתן תממן את עלות השיפוץ ותשאיר רווח.
הבעיה המוסרית קייימת גם כן. חיזוק הבניין מפני קריסה תלויה אך ורק בכדאיות כלכלית של הקבלן והדיירים. והשאלה שנשאלת במצבים אילו מה קורה לכל אותם מבנים באזורי הפריפריה ששם הרווח הכלכלי נמוך משמעותית ממרכז הארץ.
התוכנית כוללת סעיפים רבים הכוללים מס שבח, הסכמת דיירים ומתי ואיך אפשר לצאת לדרך.
אך כפי שהבנתם זה אולי נפוץ מאוד במחוזותינו אך אבני היסוד של התוכנית בעייתים. במידה מסויימת המדינה העבירה את האחריות לדיירים וההחלטה נקבעת על רווחים כלכליים ולא על חיי אדם.